Polisvoorwaarden DAS strijdig met Europees Recht

Het Europese Hof van Justitie heeft op 7 november 2013 de heer Jan Sneller gelijk gegeven in een procedure tegen rechtsbijstandsverzekeraar DAS Nederlandse Rechtsbijstand Verzekeringsmaatschappij NV. Bekijk de volledige uitspraak.

Ten gevolge van deze belangrijke uitspraak, moeten de polisvoorwaarden rechtsbijstandverzekering van DAS en ook van alle andere grote verzekeraars worden bijgesteld, in het belang van de verzekerden. De uitspraak is het gevolg van een procedure van Jan Sneller tegen DAS Nederlandse Rechtsbijstand Verzekeringsmaatschappij NV, welke werd vervolgd door een procedure van de Hoge Raad bij het Europese Hof van Justitie.

Rechtsbijstand bij ontslag procedures: eigen advocaat keuze 
Als u een rechtsbijstandverzekering voor ontslag heeft, mag u voortaan zelf uw advocaat kiezen. Dit geldt ook voor gevallen, waarbij het niet verplicht is om een advocaat in te schakelen. Deze uitspraak is daarmee een dubbele overwinning voor de rechten van de consument.

In het verleden was het verplicht de juridische behandeling van geschillen te laten doen door medewerkers van de rechtsbijstandsverzekeraar. Ten gevolge van de betreffende uitspraak, hoeft u zich nu niet meer te laten afschepen met een interne medewerker van DAS, OHRA, ARAG, SRK, e.d.

Jan Sneller
De heer Jan Sneller had in een ontslag procedure tegen zijn werkgever een schade vergoeding gevorderd in verband met kennelijk onredelijk ontslag. Hiervoor had hij een advocaat in de arm genomen. Ondanks dat de heer Sneller een rechtsbijstandverzekering had bij DAS, bleek dat deze niet bereid was om de kosten te dragen. Volgens DAS rechtsbijstandverzekering werden die kosten niet gedekt door de verzekeringspolis. De heer Sneller kan nu alsnog zijn kosten vergoed krijgen. Mogelijk zal dit in vergelijkbare gevallen veel extra claims opleveren tegen de rechtsbijstandsverzekeraars.

Rechtsbijstandsverzekeraars laten nu nog vaak de meeste geschillen behandelen door hun eigen medewerkers, die geen advocaat zijn. Dat drukt uiteraard de kosten van de verzekeraars.