Ik wil graag weg bij mijn baas, want ik word al jaren onheus bejegend. Hij scheldt mij vaak uit en voert doorlopend de werkdruk op. Het is zo erg dat ik ziek dreig te worden. Het vinden van een andere baan lukt niet. Kan ik zelf ontslag nemen?

Ik raad u met klem af om zelf ontslag te nemen, want dan verliest u waarschijnlijk uw recht op WW. Iets wat niet zo vaak voorkomt, maar misschien wel een mogelijkheid is om (zelf) de kantonrechter te vragen om uw contract te ontbinden. U kunt daarnaast een ontslagvergoeding vragen. 

De kantonrechter in Amsterdam heeft begin vorig jaar in een soortgelijke zaak een contract ontbonden onder toewijzing van een ontslagvergoeding. Ik verwijs u naar de uitspraak: http://bit.ly/1m9h9l7

U dient zich wel te realiseren dat de lat hoog ligt voor een dergelijke ontbinding. De rechter zal naar alle omstandigheden van het geval kijken. In de aangehaalde uitspraak was bijvoorbeeld ook nog sprake van het niet meewerken aan de re-integratie van de werknemer. Ook is van belang dat u zelf niet hetzelfde gedrag heeft vertoond.