Hoe hoog is mijn transitie vergoeding?

Dit is slechts een indicatieve uitkomst waaraan geen rechten kunnen worden ontleend. Het kan zijn dat uw situatie mogelijk in aanmerking komt voor een hogere vergoeding. Neem daarvoor contact op met ons.
Ontslagwinkel.nl
  • Home
  • Contact
  • Sitemap
  • Blog
  • Vraag stellen

Stel direct uw vraag

Bedankt voor uw bericht. Een reactie volgt. Op dit moment is het zeer druk met binnenkomende vragen. Als de reactie te lang duurt, mag u ook tussentijds bellen. Bel tijdens kantoortijden: 0800 822 6633 (gratis)

Om uw vraag te kunnen beantwoorden hebben wij nog de volgende gegevens van u nodig. Tijdens werkdagen wordt uw vraag meestal binnen 2 uur beantwoord.

Vragen over uitkeringen? Bel 0900-8020 Juridisch Loket

Bel mij terug

  • Transitievergoeding
  • Ontslagbrief
  • Op staande voet
  • Billijke vergoeding
 

Beschrijf hier uw situatie en ontvang antwoord op uw vraag

fancybox
Bel gratis
0800-822 6633
Bekijk onze video's met antwoorden
Kosten & gespreid betalen
Advies van de Ontslagwinkel.
Zo werkt het

Het concurrentiebeding

Categories: None | Tags: None

Back to top

mei 8, 2019  |   Share: Facebook Twitter Google Bookmarks LinkedIn Print email


Bekijk alle antwoorden

Stel zelf een vraag

Het concurrentiebeding onder de WWZ

De hoofdregel is dat een concurrentiebeding onder de WWZ (Wet Werk en Zekerheid) slechts mogelijk is bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (art. 7:653 lid 1 BW) en dat dit beding schriftelijk met de (meerderjarige) werknemer moet worden overeengekomen. Er is een uitzondering gemaakt voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd, maar die uitzondering kent vele haken en ogen!

Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is geldig indien uit de bij dat beding opgenomen schriftelijke motivering van de werkgever blijkt dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Indien deze schriftelijke motivering ontbreekt, is het concurrentiebeding nietig.

Wat zijn nu zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen? Is de enkele mededeling voldoende of moet het ook daadwerkelijk gemotiveerd worden? In de Parlementaire Geschiedenis van de WWZ is uitdrukkelijk vermeld dat in het beding gemotiveerd dient te worden welke bedrijfs- of dienstbelangen het betreft en waarom die een concurrentiebeding vereisen, welke afweging kenbaar moet zijn voor de werknemer.

Kortom, voor de vraag of er sprake is van een rechtsgeldig concurrentiebeding dient:
1. het beding schriftelijk met een meerderjarige werknemer te zijn overeengekomen;
2. uit de bij dat beding opgenomen schriftelijke motivering van de werkgever te blijken welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen het betreft en waarom deze belangen het noodzakelijk maken dat een uitzondering op de hoofdregel nodig is, welke afweging voor de werknemer kenbaar moet zijn.

Is aan voornoemde eisen voldaan (hetgeen niet snel het geval zal zijn), dan is er sprake van een rechtsgeldig concurrentiebeding. Vervolgens moet er inhoudelijk worden beoordeeld of het concurrentiebeding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen (het gaat dus om een specifieke afweging, waarbij niet kan worden volstaan met een standaard motivering). De toets in de praktijk is zwaar omdat het uitgangspunt is dat een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet rechtsgeldig is.

De werknemer kan stellen dat hij onbillijk door het concurrentiebeding wordt benadeeld. Als er echter is voldaan aan alle voorwaarden, zal een rechter niet snel het beding vernietigen. Wel zijn er mogelijkheden met betrekking tot een beperking van de duur of het geografische bereik.

Met betrekking tot de motivering van het concurrentiebeding is het van belang dat zowel op het moment waarop het concurrentiebeding wordt aangegaan als bij het einde van de arbeidsovereenkomst vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen het noodzakelijk moet zijn dat een concurrentiebeding is overeengekomen, waarbij opgemerkt wordt dat de motivering niet per sé in het beding hoeft te staan, maar dat dit ook onder het beding of in een ander document mag worden opgenomen (dat gelijktijdig met het concurrentiebeding moet worden opgesteld en moet worden ondertekend).

Als een werknemer zich schriftelijk (door ondertekening van een arbeidsovereenkomst of brief) akkoord verklaart met in een ander document vastgelegde arbeidsvoorwaarden waarin een concurrentiebeding voorkomt, heeft de Hoge Raad in het Philips/Oostendorp-arrest bepaald dat is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste als a) de arbeidsvoorwaarden als bijlage bij de akkoordverklaring zijn gevoegd of b) de werknemer bij de akkoord­verklaring uitdrukkelijk verklaart in te stemmen met het concurrentiebeding. De werknemer brengt namelijk daarmee tot uitdrukking dat hij heeft kennisgenomen van het concurrentiebeding zoals dat in schriftelijke vorm aan hem ter hand is gesteld en dat hij daarmee instemt.

In het arrest van de Hoge raad van 3 maart 2017 is bepaald dat voor een relatiebeding dezelfde regels gelden als voor een concurrentiebeding. Artikel 7:653 BW heeft het over een beding waarbij de werknemer wordt beperkt in zijn bevoegdheid om na het einde van de arbeidsovereenkomst op zekere wijze werkzaam te zijn. Een concurrentie- en een relatiebeding voldoen allebei aan deze definitie en daarom zijn de regels voor beide bedingen eender, aldus de HR.

Kortom: een clausule in de arbeidsovereenkomst dat de werknemer arbeidsvoorwaarden (waarin een concurrentiebeding is opgenomen) tegelijk met ondertekening van de arbeidsovereenkomst ter hand zijn gesteld, volstaat niet als de werknemer erin slaagt te bewijzen dat dit feitelijk niet het geval is geweest. Het is daarom raadzaam om het concurrentie- of relatiebeding in de arbeidsovereenkomst zélf op te nemen, of om in de arbeidsovereenkomst expliciet op te nemen dat de werknemer instemt met het beding.

Sinds de invoering van de WWZ geldt dat indien het gaat om een contract voor bepaalde tijd, dan moet het beding in de overeenkomst zelf zijn opgenomen; verwijzen naar een ander document volstaat niet meer. Gaat het om een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, dan geldt nog steeds de maatstaf van het arrest Philips/Oostendorp.

Indien een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder tegenspraak wordt voortgezet, blijft het concurrentiebeding geldig. Dit is slechts anders als er een gewijzigde arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen. Hierdoor zou bij een kleine wijziging het concurrentiebeding opnieuw overeengekomen moeten worden. Of dit zo is bedoeld zal de tijd leren!

De werkgever is op grond van art. 7:668 lid 1 BW verplicht om de werknemer een maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (van rechtswege) eindigt te informeren over het al dan niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst en bij voortzetting, over de voorwaarden waaronder hij de arbeidsovereenkomst wil voortzetten. Met betrekking tot het in de arbeidsovereenkomst opgenomen concurrentiebeding zal dan moeten worden vermeld dat de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst onder precies dezelfde voorwaarden wordt voortgezet, wil het geldig blijven. Verstandiger is het voor de werkgever om het concurrentiebeding opnieuw op te nemen.

Een werkgever kan geen rechten ontlenen aan een concurrentiebeding indien het eindigen of het niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst  het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Het gaat in dit kader te ver om uiteen te zetten wanneer hier sprake van is, doch dit hangt van vele concrete feiten en omstandigheden af.

Indien er sprake is van een wijziging in de arbeidsverhouding van zo ingrijpende aard dat het concurrentiebeding aanmerkelijk zwaarder is gaan drukken (waarmee rekening moet worden gehouden met de mate waarin de wijziging van de arbeidsverhouding redelijkerwijs was te voorzien voor de werknemer), dient het concurrentiebeding opnieuw schriftelijk overeengekomen te worden. Een functiewijziging die in het normale carrièreperspectief van de werknemer ligt, zal niet snel als een ingrijpende wijziging in de arbeidsovereenkomst worden opgevat. Let wel, een ingrijpende wijziging van de arbeidsverhouding betekent niet dat er automatisch sprake is van het aanmerkelijk “zwaarder drukken” van het concurrentiebeding.

Indien er sprake is van een nieuwe werkgever, dient het concurrentiebeding in beginsel opnieuw overeengekomen te worden (behalve bij een overgang van onderneming, tenzij het beding zwaarder is gaan drukken).

Een concurrentiebeding wordt uitgelegd conform de zgn. “Haviltexmaatstaf”: het komt niet alleen aan op een zuiver taalkundige uitleg van de bewoordingen, maar ook op hetgeen partijen over en weer hebben verklaard en hetgeen zij uit elkaars verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en mochten verwachten. Is een concurrentiebeding onduidelijk, dan dient dat in beginsel in het voordeel van de werknemer te worden uitgelegd (de zgn. “contra preferentem-regel”).

Het concurrentiebeding kan door de rechter worden gematigd op grond van een belangenafweging, waarbij de toets is of de werknemer, in verhouding tot het voor de werkgever te beschermen belang, onbillijk wordt benadeeld.

Het uitgangspunt is dat indien er geen concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, het de werknemer vrijstaat  de voormalige werkgever te beconcurreren. De Hoge Raad heeft echter in het arrest Boogaard/Vesta de grenzen daarin aangegeven:
1) het moet niet gaan om het stelselmatig en substantieel afbreken van
2) het duurzame debiet van de voormalige werkgever
3) met de hulpmiddelen die de werknemer daartoe vertrouwelijk van zijn voormalig werkgever ter beschikking kreeg.

De rechter kan een concurrentiebeding geheel vernietigen indien dat beding niet noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen (art. 7:653 lid 3 onder a BW). gehele of gedeeltelijke vernietiging kan plaatsvinden indien in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever, de werknemer door dat beding onbillijk wordt benadeeld (art. 653 lid 3 onder b BW).  

Omstandigheden die door rechters worden meegewogen zijn:
-) aan de zijde van de werkgever: de investeringen van de werkgever in opleiding en vakbekwaamheid van de werknemer, bescherming van het bedrijfsdebiet en de vrees  voor benadeling door de werknemer doordat deze beschikt over bedrijfsgevoelige informatie.
-) aan de zijde van de werknemer: de lengte van het dienstverband, het salaris van de werknemer, de mogelijkheid elders een hoger salaris te verdienen, zijn kansen op de arbeidsmarkt en zijn gezins- en leefomstandigheden.

  • AVG / temperatuurmeting (Covid-19)
  • Het slapende dienstverband ontwaakt! De tijd dringt!
  • De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020
  • Het concurrentiebeding
  • De onregelmatigheidsvergoeding
  • Verval vakantiedagen, hoe zat het ook al weer?
  • Transitievergoeding bij slapend dienstverband?
  • Werknemer krijgt €60.000,-
  • Mijn werkgever zegt geen bedrijfsarts te hebben
  • Spaarzegels en ontslag op staande voet
  • Vloeken als reden voor ontslag
  • Binnen vier weken UWV
  • Wacht niet te lang bij ontslag op staande voet
  • Bedenktermijn bij vaststellingsovereenkomst
  • Wanneer aanzegverplichting?
  • Ontslag op staande voet, en nu?
  • Heb ik recht op transitie vergoeding?
  • Op non actief gezet, en nu?
  • Ik wil weg bij mijn baas, kan dat?
  • Contract niet verlengd, kan dat zomaar?
  • Mijn baas vermindert het aantal uren. Kan dat?
  • Concurrentiebeding tijdelijke contracten gewijzigd per 1 juli 2014
  • Vrije advocaat keuze bij ontslag, ook met verzekering rechtsbijstand
  • Transitie vergoeding bij ontslag
  • Mag ik direct ontslagen worden na een promotie?
  • Kan mijn werkgever mij aan mijn concurrentiebeding houden als hij mijn jaarcontract niet verlengt?
  • Ik heb mijn baas uitgescholden. Is dit een reden voor ontslag op staande voet?
  • Mijn baas betaalt mij niet uit. Kan ik dat op mijn baas verhalen?
  • Nieuwe proeftijd in opvolgend contract. Ontslagen. Wat moet ik doen?
  • Ontslagbrief ontvangen met een vaststellingsovereenkomst. Wat moet ik doen?
  • Op staande voet ontslagen. Wat moet ik nu doen?
  • Ontslag om economische redenen. Nu is een ander aangenomen.
  • Na 18 maanden ontslagen wegens ziekte
  • Moest direct pand verlaten, kan ik dit aanvechten?
  • Mijn werkgever stopt mijn nuluren contract.
  • Ik word in uren teruggezet naar 16 uur, kan dat zomaar?
  • Wat zijn mijn rechten bij bedrijfsverhuizing?
  • Niet op werk verschijnen als contract is afgelopen?
  • Is werkgever verplicht een reden te geven als ik geen verlenging krijg naar een vast contract?
  • Proeftijd na proefplaatsing?
  • Mag de werkgever mijn arbeidsvoorwaarden wijzigen?
  • Is een opzegtermijn van twee maanden voor werkgever en werknemer toegestaan?
  • Telt mijn periode als uitzendkracht mee voor het bepalen van het aantal contracten?
  • Overplaatsing naar een andere stad?
  • Vaste werknemers ontslaan en nieuwe tijdelijke werknemers aannemen?
  • Afzien van een vast contract?
  • Werken via uitzendbureau om ketenregeling te doorbreken?
  • Moeten werknemers met een tijdelijk contract als eerste voor ontslag worden aangedragen?
  • Mag de werkgever mijn uren verminderen?
  • Moet de werkgever mij een vast contract geven?
  • Half jaar contract of in vaste dienst?
  • Wat is mijn opzegtermijn?
  • Recht op een vast contract?
  • Werknemers ontslaan en vervolgens nieuwe mensen aannemen?
  • Mag de werkgever na 5,5 jaar nu opzeggen zodat mijn arbeidsovereenkomst over een maand stopt?
  • Minder uren gaan werken op verzoek van werkgever?
  • Ontslag na 26 jaar in dienst?
  • Mag de werkgever mij zonder reden ontslaan bij afloop contract?
  • Mag een vast contract worden omgezet in een tijdelijk contract?
  • Wat zijn mijn rechten bij een 0-urencontract?
  • Wie bepaalt er bij ontslag van meerdere werknemers wie er ontslagen wordt?
  • Ontslag tijdens zwangerschap?
  • 70% van het salaris betalen tijdens ziekte?
  • Akkoord gaan met beëindigingsovereenkomst na vijf jaarcontracten?
  • Melden dat contract niet wordt verlengd?
  • De werkgever heeft vandaag gezegd dat het mijn laatste dag is. Mag dat?
  • Kennelijk onredelijk ontslag procedure starten?
  • Alsnog ontslagvergoeding krijgen?
  • Ontslag intrekken?
  • Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen bij einde dienstverband?
  • Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen bij einde dienstverband?
  • Nieuwe proeftijd?
  • Ontslag intrekken?
  • Solliciteren op andere functie binnen het bedrijf?
  • Mondelinge toezegging over contractverlenging rechtsgeldig?
  • Op verzoek van de werkgever op zoek naar een andere baan of ontslag afwachten?
  • Akkoord gaan met een beëindigingsvoorstel tijdens ziekte?
  • Uitbetaling tijdens ziekte bij een 0-uren contract?
  • Mondelinge toezegging over contractverlenging rechtsgeldig?
  • Is het zo dat een werkgever verplicht is om na 3 jaarcontracten een vast contract te verstrekken?
  • Ik heb drie contracten gehad bij mijn werkgever. Daarna heeft hetzelfde bedrijf me ingehuurd op detacheringsbasis en heb ik weer twee tijdelijke contracten gehad. Mogen ze nu weer een tijdelijk contract geven?
  • Ik heb vier jaar 40 uur per week gewerkt. Mag de werkgever mij nu een vast contract bieden van 16 uur per week?
  • Ik heb een vierde tijdelijk contract dat binnenkort afloopt. Volgens de wet heb ik een vast contract, maar ik ga liever gewoon weg. Mag dat?
  • Ik heb een sollicitatie lopen, maar mijn huidige werkgever biedt mij ook een tweede jaarcontract. Moet ik dit tekenen?
  • Mag ik mijn contract wijzigen tijdens ziekte?
  • Ik ga niet akkoord met een beëindigingsovereenkomst tijdens ziekte en nu willen ze me eruit hebben en stoppen met loon betalen. Mag dit?
  • Kan ik nog een ontslagvergoeding krijgen als mijn ontslag is goedgekeurd bij het UWV?
  • Na drie jaarcontracten wil de werkgever dat ik drie maanden thuiszit en mij daarna weer een jaarcontract aanbieden. Mag dat?
  • Mijn tijdelijke contract is 5 dagen geleden verlopen. Maar ik wil nu ontslag nemen? Wat zijn mijn plichten/rechten?
  • Wat zijn mijn rechten als mijn contract is afgelopen maar ik daarna gewoon heb doorgewerkt?
  • Ik heb 5 maanden voor het uitzendbureau gewerkt bij een bedrijf en nu krijg ik een contract bij het betreffende bedrijf mogen zij een proeftijd geven?
  • Mag de werkgever salaris inhouden omdat ik minuren heb?
  • Mag de werkgever mij na twee keer een half jaar contract voor 40 uur, nu een 0-uren contract aanbieden?
  • Mag de werkgever een nieuwe proeftijd opnemen als ik een derde contract krijg voor inhoudelijk vrijwel dezelfde functie, maar andere functiebenaming?
  • Mag de werkgever mij vanwege verschil van inzicht uitroosteren als ik afgelopen jaar elke maand 120 uur heb gewerkt (0-uren contract)? Werkgever wil mij niet ontslaan.
  • Wat moet ik doen als de ontslagvergoeding in het beëindigingsvoorstel (vanwege economische situatie) te laag vind? Werkgever zegt dat hij bij een procedure via het UWV geen vergoeding toekent.
  • Als de werkgever mijn derde jaarcontract niet op tijd opzegt (opzegtermijn is een maand), heb ik dan een vast contract?
  • In mijn contract staat dat het tussentijds opzegbaar is. Mag de werkgever mij dan zomaar ontslaan?
  • Mag de werkgever mijn uren verminderen als ik ruim een jaar meer uren heb gewerkt dan op mijn contract staat?
  • Ik heb eerst twee contracten van een half jaar gehad. Mag de werkgever mij nu een jaarcontract geven?
  • Mag de werkgever mijn vaste contract van 40 uur verlagen naar 24 uur?
  • Heb ik een vast contract als ik in totaal 3,5 jaar in dienst ben geweest, maar niet aansluitend?
  • Er is een reorganisatie, maar wij moeten solliciteren op onze eigen baan. Mag dit?
  • Mag ik ontslag nemen (jaarcontract) tijdens ziekte?
  • Ik heb een half jaar contract bij een detacheringsbedrijf waarin staat dat ik na ontslag twee jaar lang niet mag werken bij bedrijven waar ik was ingeleend, anders krijg ik een boete. Mag dit?
  • Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met ontslag tijdens mijn proeftijd?
  • Kan de werkgever een procedure starten bij de rechter om mij tussentijds te ontslaan (jaarcontract)?
  • Ik heb een jaarcontract. Mag de werkgever mij ontslaan terwijl ik ziek ben?
  • Tot wanneer kan ik achterstallig loon opeisen?
  • Ben ik verplicht om tijdens de procedure bij de rechter aan te geven dat ik waarschijnlijk een andere baan heb?
  • Hoe zit het met mijn contractverlenging als mijn eerste contract al is afgelopen maar de werkgever een nieuw contract steeds uitstelt?
  • Mijn baas wil mij ontslaan en geeft mij de keuze om zelf weg te gaan of om het via de rechter te regelen. Wat is het beste?
  • Mijn 3e jaarcontract wordt niet verlengd, moet de werkgever dit schriftelijk opzeggen?
  • Hoeveel jaarcontracten mag een werkgever geven?
  • Krijg ik een ontslagvergoeding als ik word ontslagen via het UWV?
  • Als ik een WW-uitkering krijg moet ik dan werk onder mijn niveau accepteren?
  • Op staande voet ontslagen. Volgende dag biedt de werkgever een beëindigingsovereenkomst aan. Moet ik tekenen?
  • Mijn werkgever heeft mij op non-actief gesteld. Wat nu?
  • De werkgever wil een outplacementtraject starten. Heb ik recht op een ontslagvergoeding?
  • Ik ben uit mijn functie gezet en tevens word ik nu naar een andere locatie gezonden voor drie maanden. Mag dit?
  • Mijn contract loopt bijna af maar de werkgever biedt mij pas over twee maanden een nieuw contract. Mag dat?
  • Mag de werkgever mijn vastgestelde vakantie intrekken?
  • Mag de werkgever mijn vakantie weigeren?
  • Jaarcontract loopt bijna af. Moet de werkgever zich houden aan de opzegtermijn als deze in het contract staat?
  • Waar heb ik recht op als ik eenmalig in 2009 een tijdelijk contract heb getekend, inmiddels vier jaar werk, maar mijn werkgever nu wil dat ik stop met werken?
  • Geldt er een nieuwe proeftijd bij een tweede jaarcontract bij dezelfde werkgever?
  • Heb ik recht op een bonus als ik een vast contract heb en al drie jaar bij hetzelfde bedrijf werk?
  • Kan ik tegen een beschikking van de kantonrechter over ontbinding in hoger beroep?
  • Na drie maanden werken nog geen arbeidscontract getekend. Wat kan ik doen als ze mijn loon stopzetten nu ik ziek thuis ben?
  • Twee jaarcontracten gehad, contract wordt niet verlengd. Hiervoor vier flexcontracten gehad (andere functie binnen hetzelfde bedrijf) waarvan de laatste voor onbepaalde tijd. Wat zijn mijn rechten?
  • Mag mijn werkgever mij na 3 weken werken ontslaan in mijn proeftijd als ik nog geen arbeidscontract heb getekend?
  • Ik neem ontslag en heb direct ander werk met een veel lager inkomen, waar heb ik recht op?
  • Wat moet ik doen met geld dat ten onrechte door mijn vorige werkgever aan mij wordt overgemaakt? Geld is bedoeld voor een ex-collega met dezelfde naam.
  • Wanneer moet ik opzeggen bij mijn huidige werkgever als ik een nieuwe baan heb?
  • Klopt het dat werkgever een vast contract moet geven na achtereenvolgend een half jaar contract, een jaarcontract en een contract van drie jaar?
  • Kan mijn werkgever mij aan mijn concurrentiebeding houden als hij mijn jaarcontract niet verlengt?
  • Ik heb drie maanden via een uitzendbureau gewerkt en twee maal een jaarcontract gekregen. Zijn dat drie contracten?
  • Mijn half jaar contract loopt af. Ik krijg nu weer een contract voor een half jaar maar nu met drie maanden proeftijd, mag dat?
  • Mijn baas wil mijn vaste contract wijzigen omdat hij een BV op gaat richten. Moet ik hiervoor tekenen?
  • Is een gouden handdruk van invloed op de WW-uitkering?
  • Mag ik ontslag nemen als ik een contract heb voor een half jaar?
  • Ik heb per direct te horen gekregen dat mijn jaarcontract niet is verlengd. Mag dit?
  • Ik heb een vast contract. Mijn werkgever biedt mij nu een nul uren contract aan. Moet ik dit ondertekenen?
  • Moet het concurrentiebeding opnieuw overeengekomen worden bij omzetting van een contract voor bepaalde tijd naar onbepaalde tijd?
  • Ik heb een vast dienstverband maar ik ben bang dat mijn werkgever mij wil ontslaan. Wat nu?
  • Na twee contracten voor bepaalde tijd krijg ik een contract met opnieuw een proeftijd. Kan dat zomaar?
  • Mag de werkgever mij een vierde jaarcontract geven omdat ik jonger ben dan 27 jaar?
  • Welke opzegtermijn moet de werkgever hanteren als voor mij (werknemer) een opzegtermijn van twee maanden geldt?
  • Mijn tweede jaarcontract is vorige maand afgelopen maar ik heb aantoonbaar doorgewerkt. Heb ik nu een vast dienstverband of een tijdelijk contract?
  • Ben ik verwijtbaar werkloos als ik na baanwisseling werkloos word?
  • Wat is voor een werkgever het verschil tussen ontslag met toestemming van het UWV en ontbinding via de rechter?
  • Ik heb nooit een arbeidsovereenkomst getekend en wil nu per direct ontslag nemen. Kan dat?
  • Mijn werkgever heeft mijn ontslag ingetrokken. Heb ik recht op een ontslagvergoeding als ik zelf ontslag neem?
  • Derde jaarcontract loopt bijna af. Moeten ze mij een vast contract bieden?
  • Er is sprake van een overgang van de onderneming. Wat gebeurt er met mijn arbeidsovereenkomst?
  • Ik heb een vast contract van vijf uur per week. Ik werk structureel 30 uur per week. Mogen mijn uren nu zomaar worden teruggedrongen tot vijf uur?
  • Mijn werkgever wil mij een vierde tijdelijk contract aanbieden. Kan ik hiermee akkoord gaan?
  • Bij de ontslagvergoeding in mijn beëindigingsovereenkomst staat dat de werkgever mij iets te verwijten heeft, terwijl in mijn ontslagbrief staat dat over en weer niets te verwijten valt. Moet ik akkoord gaan?
  • Kan ik worden gehouden aan mijn concurrentiebeding?
  • Mijn contract loopt over twee weken af. In mijn contract staat een opzegtermijn van een maand, maar werkgever heeft nog niets laten weten. Wat zijn mijn rechten?
  • Relatiebeding overtreden door gebruik van social media?!
  • Ik ben al enige tijd ziek. Mijn werkgever wil mijn tijdelijke contract niet verlengen. Mag dat?
  • Kan je tijdens ziekte worden ontslagen met een ontslagvergunning van het UWV?
  • Ik heb een contract voor 6 maanden. Ik heb veel overgewerkt. Mag ik tussentijds ontslag nemen?
  • Mondelinge toezegging dat contract wordt verlengd rechtsgeldig?
  • Mijn werkgever stelt mij voor de keuze om de WW in te gaan of te gaan werken voor een andere werkgever die hij heeft geregeld. Wat moet ik doen?
  • Mag mijn werkgever mij een vierde tijdelijk contract aanbieden?
  • Teveel ontvangen loon terugbetalen?
  • Er is een ontslagvergunning van het UWV, maar ik heb daarover nog niets gehoord. Kan dat?
  • Mag de werkgever in de beëindigingsovereenkomst een opzegtermijn van twee maanden hanteren als in contract drie maanden staat?
  • Kan de werkgever besluiten om een werknemer ineens alleen de minimale uren te bieden bij een min/max-contract?
  • Ik heb een tijdelijk contract. Ik wil ontslag nemen. Kan ik het beste tijdens mijn proeftijd opzeggen?
  • Is een proeftijd van twee maanden bij een contract van een half jaar toegestaan?
  • Tussentijds ontslag bij een jaarcontract?
  • Is er een opzegtermijn als daarover niets in mijn vaste contract is vermeld?
  • Drie keer een half jaar contract gehad, laatste contract is afgelopen, maar ik werk nog steeds. Wat zijn mijn rechten?
  • Ik krijg in goed overleg mijn ontslag omdat er niet genoeg werk is voor 40 uur, maar mijn werkgever heeft nog wel werk voor 11 uur. Kan dit?
  • Mag de werkgever bij een vast contract het salaris halveren zonder dat hiervoor is getekend?
  • Mijn derde contract (zonder onderbreking) loopt binnenkort af. Is de werkgever verplicht een vast dienstverband aan te bieden?
  • Ik heb een 0-uren contract voor bepaalde tijd, maar ik werk gemiddeld 20 uur per week, mag mijn werkgever mij ontslaan?
  • Kan mijn werkgever mij met toestemming van het UWV ontslaan?
  • Ik heb een vast contract. Mag mijn werkgever mij ontslaan?
  • Ontslag nemen omdat werkgever loon niet heeft uitbetaald?
  • Is een ondertekende vaststellingsovereenkomst altijd geldig of kan de rechter hier nog iets aan doen?
  • Ontslag vanwege uitingen op social media?!
  • Ben ik gebonden aan het concurrentiebeding dat in mijn contract staat?
  • Als de rechter oordeelt dat ik ten onrechte uit mijn functie ben gezet, hoe gaat het dan verder als mijn werkgever niet mee wil werken?
  • Mijn baas eist dat ik ontslag neem, anders gaat hij naar de rechter en krijg ik volgens hem geen uitkering. Wat moet ik doen?
  • Mijn werkgever biedt mij een beëindigingsovereenkomst aan terwijl ik ziek ben. Wat moet ik doen?
  • Opzegtermijn als tijdelijk contract niet wordt verlengd?
  • Moet ik akkoord gaan met een beëindigingsovereenkomst?
  • Heb ik na een dienstverband van 20 jaar recht op een ontslagvergoeding?
  • Waarmee ben ik beter af? Een vaststellings overeenkomst, ontslag via UWV, of de kantonrechter?
  • Mijn arbeidsovereenkomst is opgezegd na toestemming van het UWV vanwege bedrijfseconomisch omstandigheden. Kan ik desondanks een ontslagvergoeding eisen?
  • Ik lig in scheiding en heb een prille relatie met een medewerkster van de naschoolse opvang. Kan zij daardoor worden ontslagen?
  • Ik ben akkoord met ontslag, omdat ik steeds meer last heb van Reuma. Mag ik instemmen met ontslag, of krijg ik dan geen WW uitkering?
  • Hoe lang van te voren moet mijn werkgever aangeven dat mijn tijdelijke contract niet wordt verlengd?
  • Mijn werkgever wil mijn tijdelijke arbeidscontract niet verlengen. Heb ik recht op een ontslagvergoeding?
  • Ik heb nooit een contract getekend maar ik werk wel al een half jaar voor mijn werkgever. Heb ik nu bepaalde rechten verworven?
  • Tijdens mijn proeftijd ben ik ziek geworden. Mag mijn werkgever mij ontslaan?
  • Stilzwijgende verlening arbeidscontract?
  • Hoe kan ik me verzetten tegen een ontslag op staande voet?
  • Is het toegestaan om het aantal uren in een vast contract te verminderen wegens teruglopende werkzaamheden?
  • Is een opzegtermijn van drie maanden toegestaan?
  • Ik heb een opzegtermijn van één maand. Tot wanneer moet ik uitwerken?
  • Moet een ontslagvergoeding worden berekend op basis van het aantal contracturen of op basis van het aantal uur dat wordt gewerkt in verband met zwangerschapsverlof?
  • Mijn proeftijd is verlopen en nu wil de werkgever mijn tijdelijke contract tussentijds beëindigen
  • Heb ik recht op WW uitkering als ik een contract weiger?
  • Hoe lang moet ik uitwerken?
  • Niet afrekenen twix reep komt werknemer duur te staan
  • Na drie jaar een tijdelijk arbeidscontract gehad te hebben wil mijn werkgever geen vast contact geven
  • Moet ik na drie jaar akkoord gaan met slechtere arbeidsvoorwaarden
  • Na drie jaar geen vast contract

Klanten over ons

"Zeer tevreden over de hulp die mij werd geboden. Erg plezierig en vertrouwd!"
Beoordeling: 9
Marco, Capelle, 30 september 2016
0

Kiyoh beoordelingen

Video tips bij ontslag@ontslagwinkelOntslagwinkel op facebook
7
Nederlandse Orde van AdvocatenGeschillencommissieRaad voor rechtsbijstand

Blog

22-12-2020
AVG / temperatuurmeting (Covid-19)
12-11-2019
Het slapende dienstverband ontwaakt! De tijd dringt!
30-09-2019
De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) per 1 januari 2020

Direct naar

  • Doe de ontslagcheck
  • Ontslagbrief werkgever
  • Ontslagprocedure
  • Onterecht ontslagen
  • Ontslagvergoeding
  • Opzegtermijn
  • Transitievergoeding
  • Kantonrechtersformule
  • Informatie gouden handdruk
  • Vrijblijvend juridisch advies

Thema's

  • Ontslag op staande voet
  • Ontslag bij ziekte
  • Collectief ontslag
  • Ontslag tijdens zwangerschap
  • Protest tegen non-actief stelling
  • Werkloos

Contact

0162 241 150 
0800 822 6633 (gratis)